Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 
NATO Reponse Force 
NRF
Danmark stiller løbende styrker til NATO Response Force. Her er det 1. lette opklaringseskadron fra Gardehusarregimentet, som er på øvelsen Iron Sword i Norge i 2005 med NATO Responce Force. Foto: Per Rasmussen, Forsvarsgalleriet. 

NATO Response Force 

NATO Response Force er omdrejningspunktet for NATOs omstilling. NATO Response Force skal tjene som en hurtig og fleksibel udrykningsstyrke og er samtidig katalysatoren i NATOs transformation. Styrken kan tilpasses den aktuelle operation, er selvforsynende i op til en måned, rummer styrker fra alle værn, er i stand til at reagere hurtigt og kan deployeres globalt. NATO Response Force kan bruges til alle typer af opgaver, både i den bløde - og mere hårde ende af skalaen.

Som katalysator skal den bidrage til at udvikle Alliancens kapaciteter i tæt samarbejde med de styrkebidragende lande. Styrken skal udvikles i pagt med initiativerne i Praque Capabilities Commitment og NATOs styrkeplanlægning. Det danske PCC initiativ, ARK-projektet, kan bruges til støtte for deployering af NATO Response Force.

Udrykningsstyrken kan sammenlignes med et NATO-hold i fodbold. Spillerne roterer ind og ud af holdet fra de nationale ligaer. For at spille på NATO-holdet skal man være god nok. Det sikrer man ved at lade spillerne træne sammen og spille testkampe, inden man kommer på holdet. Selvom man må undvære de bedste spillere i den hjemlige liga i perioder, bliver resultatet i sidste ende, at fodboldspillets kvalitet bliver bedre. De, der har spillet på NATO-holdet, vender hjem med ny kunnen i rygsækken. Det løfter spillet i de hjemlige ligaer til et højere niveau.

Rotationerne til NATO Response Force har været i gang siden 2003.
I 2014 besluttede NATO at forøge NATO Response Force, så styrken nu tæller 40.000 mand. NATO oprettede også en særlig hurtig styrke - Very High Readiness Joint Task Force (VJTF).

Læs mere om NATO Response Force på NATOs hjemmeside.
Sidst opdateret 06-02-2018 - kl. 12:39