Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 
 
IKK kører fra Esbern Snare i Estland
Et danske infanterikampkøretøj forlader Esbern Snare i havnen i Paldiski i Estland i begyndelsen af 2018.  

Enhanced Forward Presence 

NATO har forøget sin tilstedeværelsen i alliancens østlige nationer for at demonstrere solidaritet med nationer, der føler sig udsatte. Danmark bidrager i 2018 med omkring 200 soldater.

NATO har besluttet at forøge tilstedeværelsen i alliancens østlige nationer. Initiativet benævnes ’fremskudt tilstedeværelse’ eller ’enhanced Forward Presence’. Fremskudt tilstedeværelse består i hovedsagen af fire nye bataljoner, på hver ca. 1.000 soldater, som placeres i Estland, Letland, Litauen og Polen. Bataljonerne er til stede på rotationsbasis med en defensiv karakter.

Formålet med fremskudt tilstedeværelse er at demonstrere solidaritet med de allierede, der føler sig udsatte. Med allierede styrkers tilstedeværelse i landene kan man styrke evnen til at agere sammen og koordineret. Det er ligeledes hensigten, at den fremskudte tilstedeværelse skal virke som snubletråd, der aktiverer hele alliancen i tilfælde af fjendtlig indtrængen på NATO-territorium.

Danmark bidrager i 2018 til den fremskudte tilstedeværelse i rammen af den britiske bataljon i Tapa i Estland. Det danske bidrag er på ca. 200 soldater og består af et panserinfanterikompagni med de nødvendige stabs- og støttefunktioner. 
Sidst opdateret 15-01-2018 - kl. 15:26

Links

Videoindslag

eFP-hovedstyrken afsted
(forsvaret.tv)

NATOs fremskudte soldater
 
(forsvaret.tv)

NATO tropper i Litauen
(NATO Channel)