Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 
 
 

Dansk radar bidrag fra Hæren og Flyvevåbnet 

Danmark har sendt flere radar bidrag til Afghanistan men med forskellige formål. Det ene, at pejle fjendtlige misiler og det andet at kontrollere det afghanske luftrum og støtte civile og militære fly.

RAC-3D Radar

RAC-3D radar, rækkevidde 100 km.


MACC - Mobile Air Control Centre - i Afghanistan.

Lufttrafikken er forholdsvis omfattende over det nordvestlige Afghanistan, hvor Air Control Wing fra Flyvevåbnet har taget sig af luftrumskontrollen med en mobil radarenhed - en såkaldt MACC.

Luftoperationscenteret har været udsendt som led i Helmand-planen 2011-2012 og placeret i Mazar-e Sharif, Maymanah og Kunduz. Bidraget omfatter 43 soldater, og hovedparten holder til i Camp Marmal i Mazar-e Sharif.
Radarenheden består af en AN-TPS-77 langtrækkende mobilradar med en rækkevidde på helt op til 750 kilometer samt den mindre RAC-radar, som med en rækkevidde på 100 km er opstillet i Kunduz. I samarbejde med amerikanske kortrækkende radarer i vest, udgør de samlet en radardækning på et område, der svarer til cirka fem gange Danmarks areal, nærmere bestemt 300x700 km, altså 210.000 km2.

TPS-77 Radar, rækkevidde 750 km.
AN-TPS-77 langtrækkende mobilradar i Mazar-e Sharif

Den mobile enhed består af radarer, radiomaster og containere med blandt andet et luftrums-kontrolcenter. Operatørerne i kontrolcenteret kan via radarbillederne holde øje med lufttrafikken, og det sikrer, at risikoen for uheld mellem flyvende enheder holdes på et minimum. Med fuldt overblik over luftrummet udvider operatøren så at sige piloternes ellers begrænsede synsfelt.

Bidraget blev udsendt i februar 2012 og er udsendt i et år med udskiftning af personel hver tredje måned. Således har 43 soldater arbejdet i døgndrift med bidraget.


ARTHUR - Artillery Hunting Radar

Siden 2006 har artilleripejleradaren ARTHUR været et uundværligt og pålideligt redskab for soldaterne i Afghanistan.
Egentlig er den ikke designet til klimaet, men artilleripejleradaren ARTHUR har gjort det fortrinligt i Afghanistan.

ARTHUR har sammen med mortérer og artilleri været brugt til at bekæmpe fjendtlige mortér- og raketstillinger og dermed reduceret truslen mod danske og allierede enheder. I første omgang stod ARTHUR på Kandahar Air Field, men blev siden flyttet til Helmand.

Systemet er udviklet af firmaet Ericsson, nu SAAB (Sverige). Forsvaret købte i alt 8 stk. i 1999. Heraf er to beskadiget i forbindelse med færdselsuheld.
Af de seks operative radarer blev tre (+ en i reserve) udsendt i juni 2006 til Kandahar Airfield i Afghanistan, hvor de har bidraget til at reducere morter og rakettruslen i området.
ARTHUR er siden overført til Camp Bastion i Helmand distriktet. ARTHUR løser herfra mobile operationer sammen med de øvrige danske enheder. ARTHUR har i kombination med artilleri og mortere fra allierede enheder bekæmpet adskillige morter og raketstillinger, hvorved truslen mod de danske enheder er blevet væsentlig reduceret.

ARTHUR
ARTHUR - Artillery Hunting Radar

ARTHUR-systemet blev indkøbt af Forsvaret i 1999. Siden 2006 har 235 personer været udsendt til ISAF i forbindelse med ARTHUR.
Foruden Kandahar Air Field og Camp Bastion har ARTHUR været placeret i FOB Robinson, Price, Barakhzai, Budwan, og Arty Hill (ANA Gunline).
Sidst opdateret 15-09-2016 - kl. 09:07