Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 
  

Sirius artikel

 
Forsvaret søger kandidater til Danmarks mest udfordrende job

Hvad siger du til et 26 måneders job i arktisk klima med 1.600 km ubeboet kyststrækning? Lyder det som noget for dig, så kan du stadig nå at søge om optagelse som patruljefører i Slædepatruljen Sirius. For at komme i betragtning som patruljefører kræver det Forsvarets eller Beredskabsstyrelsens basisuddannelse. De væsentlige kompetencer tilegnes i forbindelse med den målrettede uddannelse, når du er i ødemarken.

Langt væk fra hverdagens trummerum, bylivets komfort og kontrollerede natur patruljerer en gruppe unge mennesker og et hold slædehunde i det nordøstlige Grønland. De er udsendt i 26 måneder og skal begå sig i arktisk klima, hvor de skal gennemføre patruljering med målet om at håndhæve Rigsfællesskabets suverænitet i det ubeboede område. Du kan stadig nå at søge om optagelse til jobbet, der er langt udover det sædvanlige. 

Nye afgørende relationer
Som patruljefører ved Slædepatruljen Sirius skal du kunne sætte din familie og venner hjemme på standby, og begynde at se dine nye kollegaer, som dem der er allertættest på dig. For at klare tjenesten er du nemlig dybt afhængig af dem. Alle patruljerende med Sirius får en helt ny og anderledes hverdag fyldt med ansvar, forpligtelser og forventninger, men også vilde oplevelser, som skal tackles ude i ødemarken og bearbejdes, når dagens strabadser er omme.
 
Unikke muligheder for at skabe nye tætte relationer vil der være masser af. I en stor del af tjenesten bor du på Forsvarets faste base, men der vil som minimum være en periode på fire måneder, hvor du patruljerer i følgeskab med én makker – og en gruppe på op til 13 slædehunde. Makkeren er det eneste menneske, du ser i den periode. Der vil være faglige såvel personlige udfordringer undervejs, der gør, at der meget hurtigt opstår et særligt bånd.

Ekstraordinære kontorforhold
Noget andet som gør jobbet som patruljefører ved Slædepatruljen Sirius til et af Danmarks mest krævende er, at ’kontorfaciliteterne’ er i en kategori for sig. Hverdagens opgaver finder sted på et areal, der er uspoleret, smukt og eventyrligt. Dog kan en dag på kontoret også foregå i helt andre omgivelser, hvor de stille naturrige omgivelser viser sig fra sin mest rå og barske side. Vejrforholdene i Nordøstgrønland er meget omskiftelige og hårde snestorme er ofte en del af hverdagen. Når det er allerværst, kan det tage fem timer at tilbagelægge 600 meters patruljering til fods i 50 graders frost. Mødet med fascinerende og barsk natur og dyreliv er også en realitet. 
 
   Frederik

”Vi ser mange isbjørne -  og der er ingen grund til at være bange for dem. Dog skal man have respekt for dem. I min tid som patruljefører var vi én gang nødt til at skyde en isbjørn – det hører sig ellers sjældenhederne til, da vi selvfølgelig ønsker at passe på dyrene. Isbjørnen blev ved med at kredse rundt om gruppen, og kom tættere og tættere på os. Pludselig stod den få meter fra mig, hvorfor vi var nødsaget til at aflive den”.

Frederik Oxlund, som har været med på slæderejse med Slædepatruljen Sirius ad to omgange, var afsted for første gang, da han var i starten af 20’erne. Det var en livsdrøm, der gik i opfyldelse, og som var meget anderledes og udfordrende – men som i den grad gav smag for mere.

Det kræver en helt særlig profil at blive en del af Slædepatruljen Sirius
Det kræver noget helt særligt at blive en del af Slædepatruljen Sirius, og eftersom man bliver en del af en af Forsvarets specialstyrker, leder man efter de bedste af de bedste. Psykolog ved Forsvarets Rekruttering, Janne Hellerup Nielsen, fortæller her om, hvad der særligt kendetegner Siriusfolk:

”Ansøgerne er ofte eventyrlystne naturmennesker med en god praktisk sans, hvilket er et godt udgangspunkt. Derudover er det vigtigt, at man er i god fysisk form, og det viser også, at man er disciplineret og udholdende. Noget andet helt særligt ved Siriusfunktionen er, at man er isoleret i en gruppe i så lang tid, hvilket også betyder, at det er vigtigt, at man er glad for at indgå i et socialt fællesskab. Tolerance og samarbejdsvillighed er vigtige egenskaber, og belønningen er at man med stor sandsynlighed får unikke venskaber for livet. Til sidst er det væsentligt at fremhæve, at det selvfølgelig er vigtigt, at man er afklaret med sit bagland, inden man tager af sted, så der ikke er forventninger hjemme i Danmark, der kan spænde ben under udstationeringen.” 

Godt klædt på hjemmefra
Som patruljefører ved slædepatruljen Sirius vil du blive mødt af stor uforudsigelighed – du ved aldrig, hvad dagen i ødemarken bringer, og til trods for det ukendte faktum skal du kunne holde hovedet koldt. I tjeneste som patruljefører i det arktiske klima kræver særlige færdigheder, og derfor vil du forud for tjenesten blive klædt godt på via uddannelse med fokus på det arktiske. Der er dog nogle kompetencer, der skal være på plads inden du kan tage af sted mod Grønland, og inden du kan komme i betragtning til Danmarks mest udfordrende og krævende job.Opfylder du basiskravene?

 
Før du kommer i betragtning til at blive patruljefører ved Slædepatruljen Sirius, skal du opfylde Forsvarets basiskrav:
1. Basisuddannelse: For at søge om optagelse kræver det først og fremmest, at du har basisuddannelsen i Forsvaret eller i Beredskabsstyrelsen.

2. Sund og rask: Du skal kunne sætte flueben ud fra Forsvarets basis helbredskrav og deres særlige helbredskrav, som fx kræver, at du skal kunne se mindst 6/6 på hvert øje – uden korrektion. Læs mere her.

3. Øvrige krav: Du har afklarede familieforhold og skal kunne sikkerhedsgodkendes.
* Opfylder du basiskravene, kan du sende en ansøgning, som kan føre dig videre til en optagelsesprøve. Består du den bliver du en del af det hold, der kommer på et syv mdr. forløb, som står på foruddannelse.