Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 
FRONTEX - overvågning af Europas ydre grænser 
Indsatsfartøj
Mandskab fra politiet og Forsvaret patruljerer i farvandet mellem den græske ø Kos og det tyrkiske fastland. Foto: Poul Bjerregaard, politiet. 

Overvågning af Europas ydre grænser 

Forsvaret bidrager til Det Europæiske Grænseagentur Frontex arbejde med at overvåge Europas grænser. Forsvarets bidrag er en del af Forsvarets støtte til politiet.

Danmarks aktuelle bidrag:

Patruljebådsbidrag
Forsvaret bidrager fra 1. juni med to patruljebåde til overvågningen af Europas ydre grænser. Bådene patruljerer i farvandet mellem den græske ø Kos og Tyrkiet. 

Grækerne ønsker hjælp til kontrol af grænserne til søs for blandt andet at forhindre menneskesmugling og grænseoverskridende kriminalitet.

Bidraget består af to patruljebåde og to besætninger med i alt otte personer fra Forsvaret og fire politifolk. Bidraget består også af et støttehold på ca. fem personer, der skal vedligeholde patruljebådene samt koordinere indsættelsen af patruljebådene med Frontex og de græske myndigheder.


Overvågningsfly fra Hjemmeværnet
I august bidrager et fly og otte soldater fra Flyverhjemmeværnet til den internationale mission Joint Operation Indalo i Middelhavet. Opgaven er at overvåge farvandet ved den spanske sydkyst, primært mod Marokko.

Opgaven handler særligt om at dæmme op for illegal migration og grænseoverskridende kriminalitet som menneskesmugling, narkosmugling og våbensmugling. Desuden handler opgaven om at styrke kystvagtfunktioner, mens der også kan blive behov for støtte i eftersøgnings- og redningsoperationer.


Registrering af migranter
Forsvaret har kontinuerligt et antal medarbejdere udsendt, der bistår de lokale myndigheder i Italien, Spanien og Grækenland med at tage fingeraftryk på migranter. Det varierer, hvor medarbejderne er udstationeret, og hvor mange der er udsendt.
Sidst opdateret 15-08-2019 - kl. 13:47

På patrulje med Challenger over Middehavet

Fakta

Forsvaret bidrager til overvågningen af EUs ydre grænser med to indsatsbåde, et overvågningsfly fra Hjemmeværnet samt medarbejdere, der tager fingeraftryk på migranter. Der er udsendt omkring 20 personer.