Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 
FRONTEX - overvågning af Europas ydre grænser 
Indsatsfartøj
Mandskab fra politiet og Forsvaret patruljerer i farvandet mellem den græske ø Kos og det tyrkiske fastland. Foto: Poul Bjerregaard, politiet. 

Overvågning af Europas ydre grænser 

Forsvaret bidrager til Det Europæiske Grænseagentur Frontex arbejde med at overvåge Europas grænser. Forsvarets bidrag er en del af Forsvarets støtte til politiet.

Danmarks aktuelle bidrag:

Overvågningskøretøjer
Forsvaret stiller med mandskab og et køretøj, der overvåger dele af kyststrækningen på Kos og er med til at identificere migranter og grænseoverskridende kriminalitet så som menneske- og narkosmugling. Opgaverne løses i koordination med de græske myndigheder.

Opgaven består i at køre patruljer langs kysten samt at overvåge udvalgte kyststrækninger ved stationære opstillinger for at opdage, identificere og rapportere om fartøjer til de græske myndigheder.

Overvågningskøretøj på Kos
Det danske overvågningskøretøj i aktion på Kos.

Mandskabets køretøj er en terrængående lastbil af typen Unimog med termisk udstyr, som er velegnet til at se aktivitet om natten. Det er en kapacitet, som de græske myndigheder efterspørger.

Patruljebådsbidrag
Forsvaret bidrager fra 1. juni med to patruljebåde til overvågningen af Europas ydre grænser. Bådene patruljerer i farvandet mellem den græske ø Kos og Tyrkiet. 

Grækerne ønsker hjælp til kontrol af grænserne til søs for blandt andet at forhindre menneskesmugling og grænseoverskridende kriminalitet.

Det samlede bidrag består af to patruljebåde og to besætninger med i alt otte personer fra Forsvaret og fire politifolk. Bidraget består også af et støttehold på ca. fem personer, der skal vedligeholde patruljebådene samt koordinere indsættelsen af patruljebådene med Frontex og de græske myndigheder.
Sidst opdateret 04-06-2019 - kl. 08:43

På patrulje med Challenger over Middehavet

Fakta

Forsvaret bidrager til overvågningen af EUs ydre grænser med et overvågningskøretøj og to indsatsbåde. Der er udsendt omkring 20 personer.