Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 
FRONTEX - overvågning af Europas ydre grænser 
Indsatsfartøj
Mandskab fra politiet og Forsvaret patruljerer i farvandet mellem den græske ø Kos og det tyrkiske fastland. Foto: Poul Bjerregaard, politiet. 

Overvågning af Europas ydre grænser 

Forsvaret bidrager til Det Europæiske Grænseagentur Frontex arbejde med at overvåge Europas grænser. Forsvarets bidrag er en del af Forsvarets støtte til politiet.

Danmarks aktuelle bidrag:

Patruljebådsbidrag
Forsvaret bidrager fra 1. juni 2019 med to patruljebåde til overvågningen af Europas ydre grænser. Bådene patruljerer i farvandet mellem den græske ø Kos og Tyrkiet. 

Grækerne ønsker hjælp til kontrol af grænserne til søs for blandt andet at forhindre menneskesmugling og grænseoverskridende kriminalitet.

Bidraget består af to patruljebåde og to besætninger med soldater fra Forsvaret samt politifolk. Bidraget består også af et støttehold, der skal vedligeholde patruljebådene samt koordinere indsættelsen af patruljebådene med Frontex og de græske myndigheder.


Kystovervågningsbidrag
Fra 1. juni til 12. august 2020 bidrager Forsvaret til overvågningen af de ydre grænser med et terrængående lastbil med termisk observationsudstyr og i alt fem medarbejdere. Det termiske observationsudstyr gør køretøjet særligt egnet til overvågningsopgaver om natten. Bidraget er indsat på den græske ø Chios.


Helikopterbidrag
Fra 1. juni til 12. august 2020 bidrager Forsvaret til overvågningen af de ydre grænser med en Fennec-helikopter. Bidraget består ud over helikopteren af syv personer. Helikopteren opererer fra den græske ø Chios. Helikopteren og besætningen udfører overvågningsopgaver i det græske øhav for at støtte de græske myndigheders kontrol af grænserne og for at styrke den græske kystvagtfunktion. En kystvagtofficer fra Grækenland er på flyvningerne. Helikopteren kan også indsættes i eftersøgnings- og redningsoperationer.


Registrering af migranter
Forsvaret har kontinuerligt et antal medarbejdere udsendt, der bistår de lokale myndigheder i Italien, Spanien og Grækenland med at tage fingeraftryk på migranter. Det varierer, hvor medarbejderne er udstationeret.

Sidst opdateret 02-06-2020 - kl. 11:09

På patrulje med Challenger over Middehavet

Fakta

Forsvaret bidrager aktuelt til overvågningen af EUs ydre grænser med to indsatsbåde, en helikopter og et køretøj med termisk observationsudstyr samt medarbejdere, der registrerer migranter.