Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 
Det danske bidrag i Helmand 
6 soldater
 

Danske soldater i Helmand 

Danske styrker har været indsat i Helmand siden 2006.
Læs her om baggrunden for hvert hold, de enkelte holds konstellationer samt missioner.

Baggrund for den danske indsats i Helmand

Den 2. februar 2006 beslutter Folketinget at udvide det danske bidrag til ISAF ved at øge det samlede danske bidrag i Afghanistan. Det sker ved at indsætte op mod 290 soldater i Helmandprovinsen, hvor de kommer under kommando af den britiskledede Task Force Helmand.

Efterfølgende har Danmark flere gange styrket den militære indsats i Afghanistan. På de to første hold er kampenheden en let opklaringseskadron, på Hold 3 er det en spejdereskadron, og fra Hold 4 er det et mekaniseret infanterikompagni og senere igen en spejdereskadron og en kampvognsdeling.

På Hold 5, 6 og 7 bliver spejdereskadronen erstattet af et mekaniseret infanterikompagni. På Hold 8 bliver et mekaniseret infanterikompagni (PMV M113 G3) erstattet af en let opklaringseskadron.

I august 2007 bliver det danske engagement udvidet til bataljonskampgruppe-størrelse med en forøgelse til cirka 400 mand og fra oktober 2007 til cirka 550 soldater.

Den 23. oktober 2007 forstærkes den danske styrke med en kampvognsdeling med Leopard 2 A5 kampvogne. Kampvognsdelingen er klar til indsættelse i Helmand fra 17. november 2007.

På Hold 9 udsendes for første gang de nye infanterikampkøretøj (IKK). Infanterikampkøretøjet er bevæbnet med en 35 mm maskinkanon, hvilket giver en væsentlig forøgelse af ildkraften i kompagniet, mens den forøgede pansring yder en bedre beskyttelse af mandskabet.

Det danske styrkebidrag i de sydlige provinser er grundlæggende bygget op om den danske bataljonskampgruppe. Sammen med de to afghanske samarbejdsbataljoner benævnes styrken Combined Force Nahr-e Saraj (North), der forkortes CF NES(N).

”Combined” udtrykker militært, at der er tale om en styrke sammensat af flere nationaliteter. Nahr-e Saraj er det geografiske område, som styrken befinder sig i.

Til at støtte samarbejdet mellem den danske bataljonskampgruppechef og de to afghanske samarbejdsbataljoner indgår der også en kapacitetsopbygningsenhed.

CF NES(N) indgår i den britisk ledede Task Force Helmand (TFH). TFH har soldater fra blandt andet Storbritannien, Danmark, USA, Estland og Bosnien-Herzegovina.

Den 11. februar 2012 overdrager Danmark formelt ansvaret for CF NES (N) til briterne. Danmark har således ikke længere en operativ indsat bataljonskampgruppe.

I 2014 forlader de sidste danske kampenheder Afghanistan.

NB: Fra den 1. januar 2010 ændrede Forsvaret sin definition på en såret, således at der nu skelnes mellem sårede og hårdt sårede. Læs mere under faldne og sårede.

Sidst opdateret 12-09-2019 - kl. 15:27

Fanebogen