Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 


KASTELLETS HISTORIE

Den store kongelige bygherre kong Christian IV havde udformet en plan til en bedre befæstning af København og i 1626 påbegyndte man fæstningen Sct. Annæ Skanse, der blev forløberen for Kastellet. Da kong Christian IV døde i 1648 blev det i stedet for hans søn Frederik III (som også oprettede Livgarden), der realiserede fæstningsplanerne.

Kastellet er bygget af den hollandske fæstningsbygger Henrik Rúse i perioden 1662-1665. Kastellet blev oprindeligt kaldt Citadellet Frederikshavn efter kong Frederik III. Anlægsarbejdet var af enorme dimensioner, da arbejdet blev påbegyndt i 1662, men Kastellet blev alligevel anlagt på lidt mere end to år. De første soldater marcherede den 28. oktober 1664 ind i Kastellet. Af samme årsag er den 28. oktober blevet Kastellets fødselsdag, som fejres hvert år.

Kongeporten er Kastellets hoveddør, som man kommer til fra Esplanaden og over Sjællands Ravelin. Kastellets kronvold er 1750 meter lang og har i alt fem bastioner. Kastellet består i dag af seks røde stokke og to store magasinbygninger, hvor militære stabe, officerer, befalingsmænd, menige soldater og deres familier i datidens Danmark var indlogeret. I dag er stokkene kontorer og arbejdspladser for flere hundrede medarbejdere fra Forsvaret.

Kastelskirken blev bygget i 1704. Kastelskirken ejes stadig i dag af Forsvaret og anvendes af Folkekirken, som sognekirke. Arrestbygningen ved Kirken kom til i 1725.

Kommandantgården blev rejst i 1725. Bygningen var i 2016 under en gennemgående istandsættelse og vil i fremtiden blandt andet lægge lokaler til et informationscenter. Her vil man fra 2018 kunne opleve en udstilling om Danmarks Internationale engagement samt yderligere oplysninger om ”Monument for Danmarks Internationale Indsats efter 1948”.

Kastelsmøllen, som står i Kongens Bastion, blev opført i 1847. Møllen er den eneste af sin slags i Danmark og i september 2016 fik Møllen nye vinger.

Hovedvagten kom til i 1874 og der har været arrest i bygningen siden 1883.

Vil du vide mere om Kastellets historie, skal du besøge Kastellets Venners hjemmeside. Her kan du finde masser af information, som kan gøre dig klog på Kastellets historie.