Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 
 
Ark Projekt
 

Ark Projektet 

ARK-projektet blev etableret i 2003 som konsekvens af det danske tilsagn til Prague Capabilities Commitments på et NATO topmøde i 2002.

Felthospital ombordtages under øvelse DANEX 07Det er en tysk-dansk militær bestyrelse, der udstikker rammerne for ARK-projektet indenfor den politiske godkendelse, samt aftalen mellem Tyskland og Danmark, mens selve driften for begge lande varetages af en dansk stab lokaliseret ved Søværnets Operative Kommando. Skibene og økonomien er opdelt mellem nationerne og holdes adskilt.

ARK projektet har for øjeblikket tre RoRo skibe på tilkald og i løbet af kort tid vil også to RoRo nybygninger være på tilkald. Alle skibe tilhører DFDS og bortset fra ARK FUTURA vil de indgå i DFDS rutenet i Nordsøen når de ikke anvendes militært. ARK FUTURA er også beskæftiget civilt, men i Middelhavet hos Gruppo Grendi i deres rute mellem Cagliari og Vado Ligure.

Skibene har tidligere transporteret militært materiel for England, Belgien, Frankrig, Holland, Tyskland, Norge, Polen, Spanien, Italien, Danmark og Slovakiet.

Felthopital på vej om bordOperationsområdets ydergrænser har indtil nu været mellem Nordnorge, Falklandsøerne, Tanzania, Pakistan og Irak. Operationsområdet er dog ikke på forhånd afgrænset til et bestemt område.
Danmark deltager sammen med cirka 25 andre nationer i samarbejdet omkring Movement Coordination Centre Europe, Eindhoven, Holland, hvor de militære transporter koordineres.

Den politiske godkendelse til ARK-projektet er givet ved aktstykke 137 af 03 juni 2010.Aftalen med Tyskland er indgået i form af en Memorandum of Understanding underskrevet juni 2009.


Det nye ARK, som vil være fuldt implementeret i løbet af 2014, består af følgende skibe:


Tyskland:

  • SUECIA SEAWAYS (lease back)
  • To nybygninger fra P+S Werft, Stralsund (lease back).


Danmark:

  • ARK FUTURA.
  • BRITANNIA SEAWAYS (lease back).
Sidst opdateret 14-03-2019 - kl. 14:17