Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 
 
 

Kampflyets opgaver 

Oprindeligt var F-16 tiltænkt en rolle helt i front i forsvaret af dansk territorium og var en vigtig brik i den overordnede NATO strategi i forsvaret af Vesteuropa under den Kolde Krig. Sidenhen ændrede opgavekomplekset og trusselsbilledet sig radikalt med murens fald, og fokus er gradvis rettet mod indsættelse i internationale operationer.

I dag bidrager danske kampfly til løsning af følgende opgaver:

•    Forebygge konflikter og krig
•    Overvåge dansk og tilstødende luftrum
•    Afvise krænkelser af dansk luftrum

Forebygge konflikter og krig
Danske kampfly er i stand til at løse operationer overalt i verden, hvor deres opgave blandt andet vil være at støtte flåde- og hærstyrker. Kampflyets styrke er, at det på ekstrem kort tid kan være der hvor behovet for støtte er, og at det kan smide bomber med meget stor præcision.

Overvåge dansk og tilstødende luftrum
Det danske luftrum bliver konstant overvåget af Flyvevåbnet. I tilfælde af uregelmæssigheder, sendes afvisningsberedskabet, som består af to F-16, straks på vingerne for at se nærmere på sagerne. Afvisningsberedskabet kan også hjælpe fly i nød, ved fx at inspicere deres problem i luften. Under ”Nationale opgaver” kan du se hvor hurtigt kampflyet kan komme fra Skrydstrup til hvilket som helst sted i Dansk luftrum.

Afvise krænkelser af dansk luftrum
Efter 11. september 2001, har denne opgave fået en ny dimension. Før forventede man egentlig kun krænkelser fra militære fly, nu kan det også være kaprede civile fly. Danske F-16 er bevæbnede til at kunne afvise krænkelser af dansk luftrum.
Sidst opdateret 18-12-2015 - kl. 09:19