Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 
 
Flyvevåbnets F16-kampfly på arbejde
Flyvevåbnets F16-kampfly på arbejde 

Nationale opgaver 

Flyvevåbnet løser på hjemmefronten opgaver indenfor blandt andet overvågning, suverænitetshævdelse, redningstjeneste og miljøopgaver.

Eftersøgning og redning 
Flyvevåbnet har døgnet rundt tre EH101-helikoptere på beredskab i henholdsvis Roskilde, Skrydstrup og Aalborg. Her står de klar til at rykke ud, hvis for eksempel skibe eller badegæster kommer i havsnød. Helikopteren er indrettet som en flyvende ambulance, og ombord er en læge, som sikrer hurtig og effektiv behandling af den reddede.
Læs mere:
Redningstjenesten

Havmiljø
Flyvevåbnet varetager overvågningen af de danske farvande med det formål at forhindre miljøkatastrofer på de danske kyststrækninger. Det er først og fremmest flyvevåbnets Challenger-fly, der deltager i løsningen af denne opgave i samarbejde med blandt andre Søværnet.
Læs mere:
Bekæmpelse af olieforurening

Afvisningsberedskabet (AVB)
Flyvevåbnet har konstant et antal observatører, der holder øje med samt identificerer fly i det danske luftrum. Sker det, at et fly kommer ind i det danske ansvarsområde uden tilladelse, eller kan man ikke komme i kontakt med et fly, bliver afvisningsberedskabet i form af to F-16 Fighting Falcon kampfly sendt på vingerne. 

Luftrumsovervågning
Flyvevåbnet har døgnet rundt operatører, som holder øje med og identificerer al flytrafik i Danmark samt kontrollerer Flyvevåbnets kampfly, når de er på vingerne. Overvågningen af luftrummet sker fra kontrolcentret, der ligger på Flyvestation Karup. Kontrolcentret får sine data fra fire store og langtrækkende radarer, som er placeret i Nordjylland, Sønderjylland og Bornholm. 
Læs mere:
Suverænitetshævdelse og overvågning

Støtte til politi og specialstyrker 
Flyvevåbnet støtter det danske politi og specialstyrkerne i deres træning af blandt andet antiterrorberedskab. Støtten sker primært med helikopterne Fennec og EH101.

Derudover medvirker Flyvevåbnet ved andre af politiets opgaver, når politiet skønner det nødvendigt. Det kan for eksempel være en eftersøgning af en forsvunden person eller trafikkontrol ved store begivenheder, demonstrationer eller lignende. Til dette formål anvendes Fennec-helikopteren, som kan være udstyret med varmesøgende kamera til opgaven.
Læs mere:
Hjælp til politiet


Lufttransport 
Når der skal flyves materiel eller personel til Forsvarets missionsområder, er det Flyvevåbnet, der klarer opgaven. Flyvevåbnet råder selv over tre Hercules-transportfly, men til større opgaver lejes civile fly til at løse opgaven, fordi de kan laste mere.

De lejede fly lander kun i lufthavne med lav sikkerhedstrussel, dels fordi de er civile, dels fordi de med deres størrelse har problemer med at lande på de mere improviserede landingsbaner.

Hercules kan derimod lande stort set alle steder, og flyet bliver derfor brugt flittigt, uanset om opgaven lyder på at fragte gods i Afghanistan eller i Grønland.

VIP-flyvninger
Flyvevåbnet løser også opgaven med at flyve ministre og kongelige, når der er behov for dette. Til opgaven anvendes enten Challenger CL-604 eller EH101 Merlin-helikopteren, som til lejligheden får ændret interiøret i kabinen. 

Se en liste over flyvevåbnets materiel.
Sidst opdateret 14-02-2019 - kl. 10:34

Nyheder

Seneste nyt om Forsvarets opgaveløsning

Sociale medier og film

Følg vores Facebookside, hvis du vil opdateres løbende