Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 
 

Når isen driller 

Selv ikke de mest robuste skibe eller dygtig planlægning kan trodse det arktiske klima ved Grønland.

Af Sten Bilde Jensen

Inspektionsskibet THETIS var søndag den 25. januar på orlogsmæssig korrekt vis - og under skarp sikkerhedsmæssig iagttagelse af de nautiske udfordringer i det arktiske miljø - på vej med Narsarsuaq i Sydgrønland med det formål, at bryde en rende af is i Tunugduarfik (Grønlandsk fjord) op til kajanlægget i Narsarsuaq.

Brydningen skulle sikre manøvrefrihed i isen i forbindelse med en besætningsomskiftning på inspektionsskibet THETIS samt i forbindelse med en besætningsomskiftning på inspektionsfartøjet KNUD RASMUSSEN.

Det var planen, at friske besætninger til begge skibe skulle flyve fra
København til lufthavnen i Narsarsuaq for at afløse de ombordværende besætninger.

Besætningerne fra de to skibe har været på vintertogt hen over bl.a. jul og
nytår, og de så frem til en planmæssig afløsning i Narsarsuaq.

Men isen i Tunugduarfik ville det anderledes...

Tyk og kompakt is
Mens THETIS søndag aften langsomt forlagde nordover i Tunugduarfik - først i nyis og siden i kompakt fast is - stod det mere og mere klart, at isens tykkelse og kompakthed ville være en større udfordring, end THETIS kunne klare.

THETIS er særdeles velbygget til operationer i det arktiske miljø, og bygget med en særlig isforstærkning i skroget, men når isen ligger aldeles kompakt i en fjord med isens tykkelse på vej mod én meter, kan end ikke et skib med THETIS robusthed bryde igennem.

Cirka 16 sømil fra Narsarsuaq blev det besluttet, at opgive forehavendet om at skabe en isfri rende til Narsarsuaq, og hele planlægningen for besætningsomskiftningen måtte revurderes.

Gå tur på isen
THETIS lå hen over natten til mandag stille i isen i Tunugduarfik. Det var for mange besætningsmedlemmer en ganske speciel oplevelse.

Mandag formiddag tillod isens tykkelse rundt om THETIS så rigeligt, at besætningen fik tilladelse til at bevæge sig rundt på isen, og billedet at besætningen foran skibets stævn er et vidnesbyrd om, at selv ikke de mest robuste og velbyggede skibe - på trods af dygtig planlægning og forberedelse i øvrigt til besætningsomskiftning i det arktiske miljø - kan trods elementerne.

Mens inspektionsskibet THETIS lå fast i isen, blev der tid til et billede af besætningen.  

 
THETIS manøvrerede sig i løbet af mandagen rundt i fjorden, og brød igennem isen ud af fjordsystemet igen tirsdag morgen, og er nu atter på patrulje i åbent farvand i Sydgrønland.

Netop nu arbejdes der på højtryk i land for at skabe vilkår for en
besætningsomskiftning i en isfri havn således, at de friske nye besætninger kan flyves op, og de ombordværende besætninger kan komme hjem på en velfortjent ferie.

Sidst opdateret 27-01-2016 - kl. 13:17

Interne links

Eksterne links