Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Hovedmenu

Menu

 
 
 

Større og stærkere: Her er Forsvarets nye pansrede ambulancer

Indholdsområde

 
 
Sanitetssoldaterne øver forskellige scenarier med de nye Piranha 5-ambulancer, som de modtog for få uger siden.Køretøjerne giver
Sanitetssoldaterne øver forskellige scenarier med de nye Piranha 5-ambulancer, som de modtog for få uger siden.Køretøjerne giver soldaterne om bord større sikkerhed og bedre behandlingsmuligheder, når ulykken er sket. Foto: Iben Valery. 

Større og stærkere: Her er Forsvarets nye pansrede ambulancer 

Soldater fra 1. Brigade og Trænregimentet øver sig i at evakuere sårede i deres nye, terrænstærke Piranha 5, der er indrettede som pansrede ambulancer.

22-06-2020 - kl. 15:17

Af Emma Kjærside, Forsvarskommandoen

”Vi har fået en god ambulance, som vi har ønsket os i lang tid.”

Sådan lyder vurderingen af den helt nye Piranha 5 fra sergent Fabio. Han er med på dagens evakuerings- og behandlingsøvelse, der foregår i omegnen af Aalborg.

Sergent Fabio, som er en del af 1. Logistikbataljon hos Trænregimentet, har været med til at bestemme opbygningen og indretningen af de nye ambulancer. De erstatter på sigt køretøjerne Piranha 3, PMV E4 og DURO, der indtil nu har haft ambulancefunktionerne i Forsvaret.

Udskiftningen sker i forbindelse med opbygningen af en slagkraftig 1. Brigade med 4.000 soldater og topmoderne udstyr som for eksempel den nye Piranha 5. Frem mod 2023 modtager Forsvaret seks forskellige varianter af denne moderne pansrede mandskabsvogn – herunder ambulanceudgaven.

Opbygningen af 1. Brigade er en del af det seneste forsvarsforlig fra 2018, hvor Forsvaret udover nyt udstyr bliver forstærket med 1.000 soldater.

piranhambulanceiskov
De nye ambulancer er terrænstærke og kom i overlegen stil gennem skov, strand og grus på dagens øvelse, som foregik i Aalborg og omegn. Foto: Iben Valery.Større sikkerhed og mere plads
Foruden at være terrænstærk byder Piranha 5 på større sikkerhed for sanitetssoldaterne, der skal støtte de kæmpende enheder ved fronten. Den er bedre pansret end sine forgængere og er bedre til at modstå tryk fra eksploderende miner og andre sprængladninger.  Det er vigtige egenskaber, når man helst skal være tæt på fronten.

”Piranhaen skal være så langt fremme som muligt i kampen for at redde soldater, der kommer til skade,” siger sergent Fabio. 

Derudover er behandlerrummet i de nye ambulancer større end i de tidligere vogne. Der er plads til masser af udstyr, og behandlerne kan på den måde være på farten i længere tid ad gangen uden at løbe tør for forbindinger og andet materiel til behandling. 

”Det er fedt med nyt grej. Især når det er et stykke værktøj, der er med til at forbedre vores rolle som behandlere,” siger konstabel Kragh fra Trænregimentets 2. sanitetskompagni, der også er med på dagens øvelse.

I alt får sanitetssoldaterne 37 Piranha 5, der skal fungere som ambulancer. Samlet set modtager Forsvaret 309 Piranha 5. Du kan læse mere om ambulanceudgaven i grafikken nedenfor - klik for større billede.

piranha5ambulancegrafik
 

Piranha 5 ambulance