Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Hovedmenu

Menu

 
 
 

Pnæven vender tilbage

Indholdsområde

 
 
 

Pnæven vender tilbage 

20 kursister fra ni enheder har været på kursus med den nye M/72 panserværnsraket  i Oksbøls drivende regn og stærke blæst.

31-03-2020 - kl. 09:59

M72 affyres

Tekst og foto: Henrik Kastenskov/Forsvarskommandoen

Panserværnsraket M/72 – PNÆV’en – blev afløst af den canadisk producerede PVV AT-4 midt i 90’erne, som Hærens foretrukne håndbårne panserværnsvåben.
Men nu, ca. 25 år senere, er M/72 tilbage i en ny og gennemgribende opdateret version. Og spørger man Seniorsergent Christopher fra  Kamp og Simulationsgruppen i Faggruppe Kamp på Oksbøl Kaserne, er det et godt bytte.

”Den nye M/72 er lettere og mere kompakt end AT-4’eren. Den ligner den gamle M/72, men er lidt længere, og langt mere præcis helt ud til 350 meter. Det er stadigvæk et brug-og-smid-væk våben, men efter affyring tages sigtemidlet af, og bruges igen på næste rør”.

M72 er træfsikker

På trods af vejrliget var træfsikkerheden stor ved den afsluttende testskydning med 21 mm øvelsesvåbnet på en 120 meter bane. Peter T fra Garderhusarregimentet fandt, at den nye M/72 var let at bruge:

”Jeg er ret begejstret. Selvom vi ikke har haft det i hænderne førend i dag, har vi på trods af en sidevind med 10 meter i sekundet haft stor træfsikkerhed. Det er let at bruge, det er let at genlade, og simuleringen i forhold til kamppladsen med et reelt bagblæstområde på mere end 15 meter er god.  Det giver et godt udgangspunkt for at gå hjem og ’sælge’ den til soldaterne”, siger Peter.

I første omgang skal JDR i de kommende måneder teste den nye PVR som en del af den kommende indtræden i beredskabet. Derudover skal våbensystemet integreres i de kommende garnisionssimulatorer, hvor skytterne kan træne i et simuleret kampmiljø. Herefter vil den blive udrullet til resten af Hærens enheder.
Se video fra testen i Oksbøl:

 

M72 test