Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Hovedmenu

Menu

 
 
 

Nyt kursus skal forberede piloter på nødlanding i fjendtlige byområder

Indholdsområde

 
 
 

Nyt kursus skal forberede piloter på nødlanding i fjendtlige byområder 

Operations Support Wing i Karup forberedte sig grundigt, da de skabte nye rammer for 16 kursister på det obligatoriske SERE efteruddannelseskursus.

11-09-2020 - kl. 10:37

SERE i Viborg

Af Henrik Kastenskov, Forsvarskommandoen (Tekst/video/foto)

Fra første tankestreg til gennemførelse gik der to år. Talrige timers forberedelse og researchture til kolleger rundt om i verden udmøntede sig i den forgangne uge i det første SERE (Survival, Evasion, Resistance og Extraction) for nedstyrtede piloter og besætninger, der foregik i bymiljø.

Seniorsergent Simon fra OSW uddyber tankegangen bag det nye kursus:

"Vi ser at byerne bliver større, flere og flere bor i byerne - også banditterne - og derfor må vi forvente, at fremtidens indsatsområder på den ene eller anden måden kan risikere, at foregå i nærheden af byer. Eksempelvis som vi så det i Libyen”.

Chef for Fighter Wing Skrydstrup, Uffe Holstener (GUS), var en af deltagerne på kurset, og den umiddelbare tilbagemelding var, at kurset gav uventede indsigter. Eksempelvis hvor lidt man egentlig kan se fremad i et bymiljø:

“I modsætning til et SERE kursus i eksempelvis Oksbøl, hvor der er masser af muligheder for at gemme sig, så kan man i et bymiljø meget hurtigt komme til at ende i blindgyde på grund indhegninger, mure, stærkt trafikerede veje og lignende. Du kan måske lige se hen til det næste kryds, 100-200 meter længere fremme, så du må hele tiden være parat til at tilpasse din strategi og din rute for at nå frem til dit opsamlingspunkt”.

Kurset fortsætter i denne uge med 16 nye kursister.  Se video-reportage fra øvelsen her:

Urban SERE