Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Hovedmenu

Menu

 
 
 

NATO's 70-års dag markeret på Kastellet i København

Indholdsområde

 
 
HKH Joachim lægger krans
Hans Kongelige Højhed Prins Joachim lagde som den første en krans ved Monumentet over Danmarks internationale indsats siden 1948. Helt til højre i billedet ses Atlantsammenslutningens generalsekretær Lars Bangert Struwe. 

NATO's 70-års dag markeret på Kastellet i København 

Atlantsammenslutningen og Danmarks Veteraner markerede i dag 70-året for oprettelsen af NATO. Mere end 20.000 danske soldater har siden 1995 tjent i NATO-operationer.

04-04-2019 - kl. 14:30
Af Anders V. Fridberg, Forsvarskommandoen

Hans Kongelige Højhed Prins Joachim, ambassadører fra de 29 NATO-lande, tidligere NATO-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen og hele Forsvarets ledelse var torsdag samlet ved Monumentet over Danmarks internationale indsats på Kastellet i København. Her fejrede Atlantsammenslutningen og Danmarks Veteraner 70 året for Atlantpagten og dermed oprettelse af NATO.

Forsvarsministeren taler
Claus Hjort Frederiksen talte blandt andet om, hvordan hans opvækst under den kolde krig har været med til at forme ham som menneske.

H.K.H. Prins Joachim lagde en krans ved monumentet, og trak i sin tale tråde fra besættelsen og frem til nutiden, hvor NATO efter en periode med fokus på at bekæmpe terror i blandt andet Afghanistan, igen i højere grad har rettet sit fokus med forsvaret af medlemsstaternes territorier. Også forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen og generalsekretæren for Atlantsammenslutningen, Lars Bangert Struwe, holdt taler om forsvarsalliancens historie og om de grundlæggende værdier, der har gjort alliancen i stand til at overleve med succes på trods af de skiftende sikkerhedspolitiske vilkår siden etableringen i 1949.


Fejring af NATO på Kastellet i København


Historisk tilbageblik
I anledning af 70-året har Forsvarskommandoens Kommunikationssektion været i videoarkiverne og har produceret en række mindre indslag, der med udgangspunkt i tidligere runde jubilæer ser tilbage på NATO historie.


NATOs største sejr

Berlinmurens fald i 1989 markerede, at NATO trak sig sejrrigt ud af rivaliseringen med den kommunistiske alliance Warzsawapagten, der kollapsede på dette tidspunkt. Ved NATO's 60-års fødselsdag i 2009 ser koldkrigsforskeren Bent Jensen tilbage på forsvarsalliancens udvikling og kommer med en løftet pegefinder til NATO.

Topmøde og nye medlemmer

Den amerikanske præsident Obama og NATO's øvrige statsledere fejrede NATO's 60-års fødselsdag i Strasbourg i 2009 med optagelse af to nye stater i alliancen: Kroatien og Albanien.

Anders Fogh Rasmussen bliver generalsekretær

Statslederne fra alle medlemsstaterne var samlet, da NATO fejrede 60 året i 2009 i Strasbourg. Forhandlingerne om udpegelsen af den næste generalsekretær trak ud og ud, inden Anders Fogh Rasmussen endelig blev præsenteret. Forsvarets Mediecenter fulgte Anders Fogh Rasmussen på dagen og var med til pressemødet efter udnævnelsen.

Forsvarsministeren ser tilbage på NATOs betydning

Forsvarsministeren Claus Hjort Frederiksen, der er jævnaldrende med NATO, ser tilbage på forsvarsalliancens betydning for Danmark både førhen og nu.


Fakta
NATO blev officielt oprettet den 4. april 1949, da 12 lande, heriblandt Danmark, underskrev Atlantpagten ved et møde i Washington DC. NATO har i dag 29 medlemsstater.

NATO har siden oprettelsen udgjort en hjørnesten i dansk forsvars- og sikkerhedspolitik.  NATO er garanten for Danmarks sikkerhed, og Danmark bidrager til den kollektive afskrækkelse og det kollektive forsvar, som Alliancen giver.

Omkring 20.000 danske soldater har siden 1993 haft mere end 35.000 udsendelser til NATO-ledede operationer i blandt andet Albanien, Bosnien, Kosovo, Afghanistan, Irak og maritime operationer i Middelhavet og Adenbugten. Danske soldater har også bidraget til NATO's håndhævelse af suveræniteten over de baltiske lande (Baltic Air Policing) og bidraget til NATO's fremskudte tilstedeværelse i de baltiske lande og Polen (eFP).

Danske soldater gør aktuelt tjeneste i NATO-ledede missioner i Kosovo (KFOR), Afghanistan (Resolute Support), og Danmark leder i hele 2019 den ene af NATO's stående minerydningsstyrker SNMCMG1 og bidrager fortsat med stabsofficerer til flådeoperationerne i Adenbugten og den fremskudte tilstedeværelse i Baltikum.