Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Hovedmenu

Menu

 
 
 

75-året for overfaldet på Hær og Flåde

Indholdsområde

 
 
 

75-året for overfaldet på Hær og Flåde 

29. august 1943 iværksatte den tyske besættelsesmagt Operation Safari – interneringen af den danske Hær og Flåde. Søværnet svarede igen med at sænke sine skibe eller søge svensk havn, mens der også opstod kampe ved flere af Hærens kaserner.

29-08-2018 - kl. 13:02

Af Sune Wadskjær Nielsen, Værnfælles Forsvarskommando

saenkning
Artilleriskibet PEDER SKRAM sænket på Holmen efter 29. august 1943. Desværre lykkedes det efterfølgende tyskerne at hæve og anvende flere af de sænkede skibe.


23 døde og 53 sårede var det danske forsvars tab som følge af den tyske Operation Safari, som gik i gang, fordi samarbejdet mellem den danske regering og den tyske besættelsesmagt var brudt sammen. Til sammenligning mistede Forsvaret 16 dræbte (grænse-gendarmer inklusiv) og 23 sårede den 9. april 1940. Begivenheden står da også i et mere positivt lys end den sorte dag i 1940. Særligt sænkningen af flådens skibe var noget, der blev bemærket blandt de allierede, og var med til at ændre opfattelsen af Danmark som et land, der støttede de allieredes sag, og ikke en forbundsfælle til Tyskland.

daily news
 Avisartikel fra "Daily News" med nyheden om sænkningen af den danske flåde 29. august 1943.

Grunden til, at der opstod kampe i forbindelse med Operation Safari, var, at de tyske styrker uden varsel rykkede ind på Hærens og Søværnets tjenesteder og derfor flere steder kom i kamp med vagtmandskabet. Operationen endte med, at Hæren og Søværnets mandskab i en kort periode blev interneret i lejre rundt omkring i landet.  Da interneringen var overstået gik meget af mandskabet ind i modstandsbevægelsen.

niels iuel

Artilleriskibet NIELS IUEL bombes den 29. august 1943, da det forsøgte at flygte til Sverige fra Isefjorden.
hærens internering
Internerede soldater afholder tovtrækningskonkurrence i Sandholmlejren 1943. Den 29. august 1943 angreb fjenden militærforlægninger samt kongens residens på Sorgenfri Slot. Tilfangetagne danske soldater, herunder en væsentlig del af Livgardens mandskab, interneredes derpå indtil medio oktober 1943. Foto: Forsvarets Filmtjeneste/Livgardens Historiske Samling

Mindegudstjeneste i Holmens Kirke
75-året for den 29. august 1943 – det store vendepunkt i besættelsestiden – blev markeret med en mindegudstjeneste i Holmens Kirke. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holdt tale i kirken, hvor Forsvaret var repræsenteret med forsvarschefen general Bjørn Bisserup, cheferne fra de tre værn og repræsentanter fra regimenter og flådestationer. Særligt indbudte var modstandsfolk, krigssejlere og indsatte i koncentrationslejre og deres efterladte. Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, og forsvarsminister Claus Hjorth Frederiksen deltog også i mindegudstjenesten, der sluttede med en kranselægning ved busten af viceadmiral Aage Helgesen Vedel, som den 29. august 1943 gav ordren til, at flåden skulle sænkes.

holmens krike
Dagens mindegudstjeneste i Holmens Kirke. Foto: Lars Bøgh Vinther.

Se video herunder og på Forsvarets youtube-kanal.

Operation Safari: Sænkningen af flåden 29. august 1943. Del 1