Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Hovedmenu

Menu

 
 
 

22.000 beskytter havmiljøet

Indholdsområde

 
 
 

22.000 beskytter havmiljøet 

Forsvarets havmiljøvogtere fejrer 12 års fødselsdag med rekordstor tilgang og positiv modtagelse af begrebet havfald.

15-10-2018 - kl. 13:40
havmiljøvogtere efter havfald
Af Lars Bøgh Vinther, vfk-kom

Det nytter at beskytte havmiljøet med større opmærksomhed, viser 12 års kampagne med et stigende antal havmiljøvogtere.  Siden 2006 er antallet af olieudslip i dansk farvand mere end halveret, en positiv udvikling som også kan tilskrives havmiljøvogterne.

- Et vågent øje fra lystsejlere, surfere, fritidsfiskere og de mange andre, der færdes på havet, er en vigtig del af årsagen. fortæller orlogskaptajn Frank Erland Jensen, der står i spidsen for havmiljøvogterkampagnen.

I år har Forsvaret samarbejdet med en række maritime foreninger, lystbådehavne og Spar Nord Fonden for at bekæmpe det såkaldte ”havfald”, der er betegnelsen for affald som bliver smidt i havet og på strandene.

havfaldsposer

Mere end 600.000 havfalds-poser er over sommeren blevet udleveret til et stigende antal havmiljøvogtere, der aktivt har samlet plast, dåser, chipsposer og andet affald på strande og på havet. 

- Vi er ikke en del af krig mod plast, vi vil bare ikke have det i vores havmiljø, siger Frank Erland Jensen, som heldigvis bakkes op af et stigende antal unge.

Blandt de 2.575 nye vogtere der er kommet til i år er flere end 1.000 mellem 8 og 12 år og såkaldte juniorhavmiljøvogtere.