Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Hovedmenu

Menu

 
 
 

Radartårne bortsprængt ved Vordingborg

Indholdsområde

 
Radartårne bortsprængt ved Vordingborg 
 

Radartårne bortsprængt ved Vordingborg 

Tre gamle radartårne ved Skovhuse blev væltet i dag

21-01-2014 - kl. 21:51
Af Rune Dyrholm

Tre udtjente radartårne ved skovhuse mødte i dag deres endeligt, da et par velplacerede sprængladninger blev udløst. De mellem 30 og 40 meter høje betonkonstruktioner stammer tilbage fra 1950'erne, og har igennem årene sørget for at få radarerne op i en højde, hvor de kunne opdage sovjetiske fly helt ude omkring Bornholm. Dette var en vigtig brik i det store varslingsnetværk, som var opbygget for at kunne opdage et angreb fra øst i tide.

Radarstationen ved Skovhuse har dog ikke været i drift siden 2003, og i dag tjener bygningerne som Hjemmeværnsgaard.

- Vi fjerner de tre tårne, fordi de er ved at være i så dårlig stand, at de er farlige, og vi lægger dem ned med sprængstof, fordi det er den sikreste metode, fortæller Michael Madsen fra Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste, som står for projektet.

Skovhuse
De tre tårne indeholder flere hundrede tons beton, som nu skal fjernes.

Det var dog ikke alle tårnene, der gav sig uden kamp, for det ene seksbenede betontårn stod ganske upåvirket tilbage, selv da tre af benene var blevet sprængt over.

- Det viste sig at tårnet indholdt langt mere armeringsjern i fundamentet, end der vist på de gamle tegningerne, så beregningen af sprængningen holdt ikke stik.

Men selvom tårnet vandt det første slag, så tabte det alligevel krigen, da sprængningsfirmaet overgik til en alternativ plan, og fik alligevel lagt den solide betonkonstruktion ned.

Hvis du vil læse mere om de danske anlæg fra Den Kolde Krig og anlægget ved Skovhuse, så kan Kulturstyrelsen nye bog om emnet hentes her:

http://www.kulturstyrelsen.dk/videnbank/publikationer/kold-krig-2013/

Se også video fra sprængningen herunder.

Skovhuse

Skovhuse radartårne bortsprængt