Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Hovedmenu

Menu

 
 
 

Slut med isbryderne

Indholdsområde

 
 
Thorbjørn er den mest moderne af isbryderne. Den har brudt is siden 1980.
Med Thorbjørn på kontoret. Isbrydernes bov buer opad, og skibene hæver sig op på isen, så den knækker. To bovskruer sørger for at lede isen bagud. 

Slut med isbryderne 

Forsvarets tre gamle isbrydere har fået deres dødsstød. I fremtiden skal havne og private virksomheder tage sig af isbrydning i danske farvande. Derfor er skibene sat til salg, og en æra er forbi.

24-01-2013 - kl. 09:45
Af Pernille Kroer, SOK

Den er som en tidslomme, isbryderen Isbjørn. Fornemmelsen af historiens bølgeslag starter allerede ved trappen eller på sømandssprog, lejderen, af træ, der forbinder Isbjørn med kajkanten. Og historien fortsætter gennem døren af mørkt lakeret træ, der åbner til skibets mennesketomme indre.
Messerne med de mørke træpaneler, møblementet fra 60’erne, loftslamperne af krystal i salonen, telefonboksen på gangen, den sorte telefon med drejeskive på broen og lukaf’erne med brunt hessian på skottet.
 
Private overtager isbrydningen
Isbjørn ligner et museum. Men materiellet og maskinen fungerer, som var det nyt. Alligevel vedtog Folketinget i november et lovforslag om, at isbrydning i fremtiden skal udliciteres til private firmaer. Omkostningerne ved at vedligeholde isbryderne og have dem liggende til kaj år efter år var blevet for høje. Så nu har de tre aldrene bjørne presset sig igennem den sidste is.

Isbryderne, Danbjørn og Isbjørn, der henholdsvis er fra 1965 og 1966, blev bygget efter en hård isvinter i 1963. Siden kom Thorbjørn til i 1980. Den sidste isvinter var i 1995-1996, og af forsvarsforliget fra 2009 fremgik det, at isbryderne skulle udfases. Alligevel blev isbryderne varslet igen i 2010 og i 2011, da det trak op til isvinter. Men fra denne vinter er det endegyldigt slut.

Nedenfor kan du se en video om isbryderne fra den hårde vinter i 2010.

Isens sidste kamp