Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Hovedmenu

Menu

 
 
 

Øvelse: krydstogtskib savnes

Indholdsområde

 
 
 

Øvelse: krydstogtskib savnes 

Den første øvelse mellem kystvagterne fra de otte arktiske nationer er i gang. Et krydstogtskib med hundreder af passagerer er meldt savnet i Danmarksstrædet.

06-09-2017 - kl. 14:45
Hessen meldes savnet af eksperterne fra Marinehjemmeværnet

Af Lars Bøgh Vinther, VFK-KOM


Det var to danske eksperter i redning og eftersøgning fra Marinehjemmeværnet, der satte Arctic Guardian 2017 i gang. Positionen på krydstogtskibet Hessen og lister med navne på besætning blev afleveret til vagten i den islandske redningscentral i Reykjavik.

Inspektionsskibet Vædderen og kystvagtskibe fra Canada, USA, Norge og Island blev alarmerede, og fly fra Island, USA og Danmark scramblet til eftersøgning.

Vædderens besætning besøger USCG Spencer

Øvelsen er den første af sin art i regi af Arctic Coast Guard Forum, ACGF. Det er en sammenslutning af kystvagterne i de otte arktiske nationer. Da Danmark ikke har kystvagt, er det Søværnet som repræsenterer kongeriget. I praksis er det Arktisk Kommando med underlagte enheder, som deltager.

Udover Marinehjemmeværnets eksperter ledes af øvelsen af repræsentanter for Arktisk Kommando i samarbejde med repræsentanter fra Canada, USA, Norge, Finland, Island og Rusland.

Den islandske Kystvagts kontrolrum
Bagest i kontrolrummet hos den islandske kystvagt i Reykjavik har tre russiske officerer overblik over eftersøgningen via et IT-system, som ACGF håber vil blive fælles eje i alle arktiske redningscentraler og på skibe og i fly, så alle kan følge med i redninger og eftersøgninger. Først skal systemet dog testes og siden frigives af russerne.

Øvelsens primære mål er at forbedre samarbejdet og kommunikationen mellem de arktiske aktører, i praksis såvel som politisk. Slutningen på øvelsen fredag vil blive overvåget af islandske ministre og ambassadørerne fra de arktiske lande, samt fra cheferne for kystvagterne. For Danmarks vedkommende chefen for 1.eskadre og chefen for Arktisk Kommando.