Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Hovedmenu

Menu

 
 
 

UNTSO fylder 70 år

Indholdsområde

 
 
 

UNTSO fylder 70 år 

FN-missionen har gennem syv årtier haft de observante øjne rettet mod den skrøbelige fred i Mellemøsten. Årsdagen fejres i dag i Jerusalem.

29-05-2018 - kl. 13:18

UNTSO i begyndelsen

Af Bo Byskov-Eriksen, VFK-KOM

FNs længstvarende mission har stadig svære opgaver for de 152 militære observatører og 222 civile FN-udsendte. Danmark har været med hele vejen siden 1948. I dag har vi 11 udsendte.
Siden oprettelsen af missionen UNTSO (United Nations Truce Supervision Organization) i 1948, har både grænser og opgaver ændret sig i Israel og de omkringliggende lande.

Der er kontorer i både libanesiske Beirut og syriske Damaskus, men missionens hovedkvarter har ligget i Jerusalem siden 7.oktober 1948, og det var her fødselsdagen blev fejret.
Det foregik med en parade, hvor Head of Mission/Chief of Staff, den norske generalmajor Kristin Lund, og Sveriges ambassadør holdt taler.


Foto:Janne Larsen

Sveriges tilknytning til missionen er helt særlig på grund af Folke Bernadottes indsats for fred i Mellemøsten. Den svenske diplomat var FNs fredsmægler i Palæstina og forhandlede parterne til våbenhvile. Selv blev Folke Bernadotte myrdet i Vest-Jerusalem i september 1948.
Ved markeringen blev de 52 observatører, som er døde i missionen, mindet med en kransenedlægning ved monumentet for de faldne. En dansker, orlogskaptajn Eivind Højgrav Rasmussen, er død i tjenesten.


Foto:KK Janne Larsen

Efterfølgende var der reception for alle deltagere, og de kunne også benytte lejligheden til at se en udstilling med billeder og film fra de forgangne 70 års tjeneste.