Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 
 
 

Slut i Nairobi 

Efter 10 år indstilles støtten til EASF fra dansk og nordisk side. Den østafrikanske udrykningsstyrke er lige nu FNs og AUs udrykningsstyrke.

08-11-2019 - kl. 12:15
EASFkenyansk

Af Lars Bøgh Vinther, Forsvarskommandoen


De danske og nordiske militære rådgivere ved EASF er på vej hjem fra den kenyanske hovedstad Nairobi efter 10 års arbejde i EASF. Med midler fra bl.a. Freds- og Stabiliseringsfonden og det nordiske samarbejde Nordefco er der i støtteperioden blevet ydet midler til skolebyggerier og tekniske faciliteter. Seneste donation var kommunikationsudstyr, der gør EASF bedre rustet til at deployere til kriseområder, hvis AU, den Afrikanske Union måtte ønske det.

Adskillige undervisere har deltaget i træning og undervisning af militært personel fra Burundi, Sudan, Somalia og mange andre østafrikanske lande. EASFs hovedkvarter i Nairobi ligger lige overfor den internationale fredsstøtte-skole, så de militære rådgivere har været tæt på opbygningen af styrkens kompetencer. Som man kan få indtryk af video-reportagerne nedenfor, har Danmark også været aktive når det gjaldt konkrete øvelser med østafrikanerne. Det er bl.a. foregået ved Seychellerne i det Indiske Ocean, ligesom Danmark har ydet særlig bilateral støtte til den kenyanske flåde i Mombasa, i form af tekniske faciliteter, bygninger, uddannelse og ikke mindst en komplet skibs-simulator.

Både ugandiske, etiopiske og kenyanske styrker har selvstændigt været udsendt til kriser i Afrika i perioden, men EASF har ikke som styrke været aktiveret. I sommer færdiggjorde EASF uddannelsen af stabsofficerer til hovedkvarteret så man kunne indtræde som AUs stående styrke i halvåret frem til nytår. Se videoindslag fra kurset nedenfor.

Se også interview med den sidste danske rådgiver ved EAST og andre videoindslag om danske støtte til kapacitetsopbygning i Østafrika.

Læs mere om de danske bidrag til kapacitetsopbygning i Østafrika her.10 års støtte til EASF slut

Øvelse med EASF

Østafrikanere boarder Esbern Snare

Danmark giver maritimt udstyr til Kenyas flåde

Afrikansk flådeøvelse

Vor mand i Addis

Kenyanske styrker i Somalia

Rundt i Østafrika

Fred på skemaet