Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Hovedmenu

Menu

 
 
 

NATO-hovedkvarter for specialoperationsstyrker nu på tegnebrættet

Indholdsområde

 
 
 

NATO-hovedkvarter for specialoperationsstyrker nu på tegnebrættet 

Specialoperationsenheder fra en række NATO-lande er i disse dage samlet i Aalborg for at skyde arbejdet med at certificere et deployerbart hovedkvarter i gang. Danmark leder arbejdet.

30-01-2020 - kl. 15:55
Af Julia Liberati, Forsvarskommandoen

Deltagere fra specialoperationskommandoerne i Belgien, Holland og en række andre NATO-lande er lige nu i gang med det indledende arbejde med at klargøre et deployerbart hovedkvarter for specialoperationsstyrker. Hovedkvarteret skal være på NATO-beredskab i hele 2021.

Arbejdet foregår ved en konference i Aalborg, og det er første gang, at alle deltagende nationer samles.

”Formålet med den her konference er at samle de nationer, der skal være en del af det deployerbare hovedkvarter, så vi kan få en fælles forståelse af, hvor langt arbejdet er nået, og hvad der skal til, før hovedkvarteret er klar til at kunne blive indsat i NATO-sammenhæng,” siger chefen for Specialoperationskommandoen, generalmajor Peter Boysen.

SOF HQ konference
Generalmajor Peter Boysen åbner konferencen.

I løbet af året skal de deltagende nationer på en række øvelser, der skal certificere hovedkvarteret efter NATO’s standarder. Det betyder, at hovedkvarteret kan operere i samspil med andre NATO-enheder, hvis det aktiveres.

FAKTA
I ”Aftale på Forsvarsområdet 2018-2023” fremgår det, at Specialoperationskommandoen (SOKOM) skal styrkes med materiel for at blive klar til at indgå i et deployerbart hovedkvarter for specialoperationsstyrker et såkaldt Composite Special Operations Component  (C-SOCC).

Hovedkvarterets opgave er først og fremmest at være et sted, hvorfra man kan planlægge, koordinere og lede specialoperationer. Opgaverne omfatter blandt andet indsamling, analyse og bearbejdning af informationer og efterretninger samt styring og koordinering af støtte til specialoperationsenhederne under deres opgaveløsning.

SOF øvelse Night Hawk

C-SOCC er en idé, der opstod i et samarbejde mellem Canada, Danmark, Belgien og Nederlandene i 2014. Canada forlod dog projektet senere. Siden har man på ministerielt niveau hos de deltagende lande underskrevet dels et ”Letter of Intent” (LoI), dels et ”Memorandum of Understanding” (MoU).

I løbet af 2020 certificeres C-SOCC som hovedkvarter i rammen af NATO Response Force.