Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Hovedmenu

Menu

 
 
 

Mission Update uge 29 – 2020

Indholdsområde

 
 
 

Mission Update uge 29 – 2020 

Første smittetilfælde med Covid-19 blandt danske soldater i Afghanistan er
evakueret hjem til Danmark, og i Estland har soldaterne prøvet kræfter med estiske konkurrenceskytter. Læs Mission Update.

13-07-2020 - kl. 15:53
Af Forsvarskommandoen

eFP
Det danske bidrag gennemførte den 8. juli en parade og markerede
kommandooverdragelse mellem enhederne ved missionen i Estland.


Enhanced Forward Presence - Den fremskudte tilstedeværelse i Estland
Hold 4 har overtaget fanen fra Hold 3, der nu kan se frem til en velfortjent sommerferie efter seks måneders udsendelse, der har været præget af COVID-19. Fokus de næste uger vil være på træningsøvelser med det formål at styrke samarbejdet med de britiske og estiske styrker.

eFP

eFP

Danske soldater fra Vidar-kompagniet deltog søndag den 12. juli i skydninger med estiske konkurrenceskytter på en skydebane i Tallinn. Skydningen var en god lejlighed til at udveksle erfaringer med de estiske skytter om våben, ammunition og meget andet.

Aktiviteten var samtidig den første i en lang række af oplysningsaktiviteter, som skal bidrage til at oplyse den estiske befolkning om NATO-alliancens evne og vilje til at afskrække mulige udefrakommende trusler og forsvare landet.

FAKTA om det danske bidrag til Enhanced Forward Presence
Danmark har siden januar 2020 haft omkring 200 soldater udstationeret i Tapa som en del af NATO’s fremskudte tilstedeværelse i Estland. Soldaterne indgår i en britiskledet kampgruppe.
Læs mere om eFP her. 

Operation Inherent Resolve

Operatørbidraget – De Forenede Arabiske Emirater
De danske luftkommando- og kontroloperatører indgår fortsat i bemandingen ved den amerikanske luftkommando- og kontrolcentral på Al Dhafra Air Base i de Forenede Arabiske Emirater, hvor de støtter koalitionens missioner med overvågning samt koordinering af luftrum og lufttrafik.

COVID-19 restriktionerne på basen er fortsat gældende, restriktionerne bliver dog gradvist løftet eller justeret.

FAKTA om det danske bidrag til Operation Inherent Resolve:
Danmark har siden 2014 deltaget i den internationale koalition, der bekæmper
terrororganisationen ISIL i Irak og Syrien.
Et træningsbidrag på Al Asad-luftbasen i Irak er taget hjem, så Danmark er klar til at overtage NATO Mission Irak fra december 2020. Operatørbidraget fortsætter i de Forenede Arabiske Emirater og et mindre stabsbidrag fastholdes i Operation Inherent Resolve.
Læs mere om Operation Inherent Resolve her. 

Resolute Support - Afghanistan
Onsdag den 8. juli blev fire danske soldater sat i forebyggende karantæne og testet for coronavirus/covid-19, da det blev konstateret, at soldater, som det danske bidrag har daglig kontakt med, var testet positive.
Torsdag den 9. juli blev to af de danske soldater konstateret smittet og sat i isolation. Samtidig blev kredsen af danske soldater i forebyggende karantæne udvidet, så ni danske soldater nu er i forebyggende karantæne. De er alle testet negativ, men forbliver i karantæne, til de kan testes igen efter en periode.
De to smittede var uden symptomer og var desuden ved godt mod, da de begge selv kunne ringe hjem til deres pårørende.

Da det er fast politik i Resolute Support Mission, at bekræftede smittede skal evakueres fra missionen, blev det logistiske system til strategisk evakuering sat i værk i Danmark, og allerede lørdag den 11. juli landede de to smittede i Aalborg. Her forbliver de i karantæne i en periode, inden de bliver genforenet med deres familier. Den danske sygeplejerske i missionen har løbende fulgt de smittede, indtil de kunne flyve hjem til Danmark.

I denne uge rejser de første soldater fra Hold 12 hjem til Danmark. Flere af disse skal hjem, så de kan nå at overholde sundhedsstyrelsens retningslinjer om 14 dages hjemmeophold efter udlandsophold samt holde en velfortjent sommerferie, inden de skal indtræde på Hærens Sergentskole. Den tidlige hjemrejse giver det Nationale Støtteelement mulighed for at afprøve og tilpasse de logistiske procedurer under overholdelse af strenge coronavirus/covid-19 restriktioner, forud for den kommende rotation mellem hold 12 og hold 13.

RS
Kontrol af køjesække med mundbind og streng overholdelse af personlig afstand forud for hjemrejsen.

FAKTA om det danske bidrag til Resolute Support Mission
Danmark har siden januar 2015 bidraget til NATO’s Resolute Support Mission i Afghanistan.
Bidraget omfatter cirka 140 soldater i og omkring Kabul. Soldaterne udfører eskorte- og bevogtningsopgaver for NATO-rådgivere, militærrådgivning af afghanske sikkerhedsinstitutioner samt militærpoliti-opgaver.
Læs mere om Resolute Support Mission her.