Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Hovedmenu

Menu

 
 
 

Forsvaret patruljerer EUs ydre grænser der, hvor der er mest brug for det

Indholdsområde

 
 
 

Forsvaret patruljerer EUs ydre grænser der, hvor der er mest brug for det 

I Frontex’ travleste område, det Østlige Middelhav, støtter Forsvaret Politiet med kontrol og patrulje i strædet mellem Grækenland og Tyrkiet. Forsvarets støtte består blandt andet af patruljebåde og et køretøj.

26-07-2019 - kl. 09:05
Af Kristian V. Brøndum, Forsvarskommandoen

4.000 illegale grænseovergange i juni.

Så mange grænseovergange registrerede Frontex, EUs grænse- og kystvagtagentur, i det østlige Middelhav. Det gør området til det travleste område for Frontex, hvor også danske patruljebåde kontrollerer og patruljerer.

frontex

Danmark bidrager, fordi Grækenland gennem Frontex har efterspurgt støtte til området. Det danske bidrag har til opgave at hjælpe med at forhindre menneskesmugling og grænseoverskridende kriminalitet.

Forsvaret har fra den 1. juni 2019 udsendt to patruljebåde til den græske ø Kos for at patruljere det smalle stræde mellem Tyrkiet og Grækenland - mellem ikke-EU og EU. Samtidig står et køretøj kaldet en TVV (Thermal Vision Vehicle) på øen, hvor den med radar og varmesøgende kamera overvåger havet omkring øen. 

frontex

Støtter politiet
Frontex er en politiopgave. Forsvarets opgave i området er derfor primært at levere en platform til politiets arbejde. Derfor indgår to danske politifolk i besætningen på begge patruljebåde.
”Jeg er ikke i tvivl om, at Forsvaret og politiet tilsammen har de kompetencer, der er nødvendige for at løse de opgaver, som grækerne ønsker hjælp til. Forsvaret har viden og erfaring med overvågning og indsættelse til søs, mens politiet har den nødvendige viden og erfaring med at håndtere eventuelle mistænkte og tilbageholdte”, siger oberst Michael Hyldgaard, der er chef for Operationsstaben i Forsvarskommandoen.

Patruljebåde, besætning og støttepersonel fra Forsvaret og politiet er udsendt fra juni i år til slutningen af januar 2021

Forsvaret deltager i beskyttelsen af EUs grænser