Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Hovedmenu

Menu

 
 
 

Flyvende politi ved EUs yderste grænse

Indholdsområde

 
 
 

Flyvende politi ved EUs yderste grænse 

Flyvevåbnets Challenger fly har hele august patruljeret efter smuglere og flygtningeskibe i Middelhavet for Frontex.

29-08-2017 - kl. 12:30
Smuglere og flygtninge overvåges med radar og video

Af Lars Bøgh Vinther, Værnsfælles Forsvarskommando

Når Flyvevåbnets Challenger CL-604 i weekenden lander på Flyvestation Aalborg, er det tredje gang Danmark har bidraget til Frontex. Igen i år har det danske fly medvirket til at pågribe smuglerbåde og opdage både med migranter, som efterfølgende er blevet bragt i land af den italienske kystvagt.

EU's Frontex er grænsekontrol og dermed en politiopgave, så det danske fly arbejder for Rigspolitiet. Challenger-flyets besætning er på fem mand. Sammen med to teknikere og en supportofficer har de otte mand været udstationeret på Sigonella-basen på Sicilien. Derudover har Danmark haft en forbindelsesofficer siddende i Rom ved Frontex operative hovedkvarter.

Flygtningebåd spottet


Opgaven har været meget bred og handlet om at detektere og identificere ulovlig aktiviteter i Middelhavet. Med sine sensorer kan besætningen både opdage ulovlighederne og samtidig dokumentere dem til brug ved senere retsforfølgelse. I videoen nedenfor fortæller chefen for det danske bidrag, piloten "HIF", hvordan hverdagen har udspillet sig.

Da Forsvarets fotograf var på besøg opdagede Challengeren en sejlbåd med 85 migranter om bord, som den italienske kystvagt efterfølgende eskorterede i land. Det førte desuden til anholdelsen af to menneskesmuglere.

Challenger på Frontex