Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 
 
 

F-16 hjemme igen 

Danske kampfly har varetaget to NATO missioner på samme tid. I denne uge vendte fly og mandskab hjem fra både Island og Litauen.

04-05-2018 - kl. 09:04
DK f-16 på afvisningsoperation

Af Lars Bøgh Vinther, VFK

I begyndelsen af januar lettede fire F-16 kampfly fra Skrydstrup med kurs mod den litauiske by Siauliai for at hævde suveræniteten i luften for de tre baltiske lande. Det var sjette gang Danmark stillede med fly og 50 mand til NATOs mission, på anmodning fra Esland, Letland og Litauen, der ikke klarer opgaven selv.

Torsdag vendte styrken så tilbage til Skrydstrup efter 200 flyvninger, 100 trænings- og afvisningsmissioner og 12 afvisningsoperationer.  Hør chefen for det danske bidrag, piloten STI, fortælle mere længere nede på siden.

På vej hjem fra BAP

I den sidste del af missionen i Baltikum varetog Danmark suveræniteten i luften for ikke mindre end fem nationer. Fire andre kampfly og 60 mand var i april udstationeret på Keflavikbasen i Island. Her opererede F-16 flyene på samme måde som over de baltiske lande.
Vulkaner og gletschere bød dog på en noget anderledes naturoplevelse.  De udsendte i Island vendte hjem først på ugen, hvor de fire kampfly lige blev fanget i luften af et kamera.

Fire DK kampfly på vej fra Island

STI fortæller om missionen BAP