Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Hovedmenu

Menu

 
 
 

Dansk fregat skal beskytte fransk hangarskibsgruppe

Indholdsområde

 
 
 

Dansk fregat skal beskytte fransk hangarskibsgruppe 

Den danske fregat Niels Juel skal deltage i beskyttelsen af en fransk hangarskibsgruppe. Det sker på invitation fra Frankrig selv og er udover et skulderklap til Forsvaret også en mulighed for at træne i en unik sømilitær operation.

20-02-2019 - kl. 14:12
Af Kristian Brøndum, Forsvarskommandoen

NIJU
Fregatten Niels Juel sejler fra Korsør. Foto Forsvaret

Den danske fregat Niels Juel sætter i dag kurs mod Middelhavet for at møde en fransk hangarskibsgruppe i den franske havneby Toulon. I perioden fra den 4. marts og frem til 27. april 2019 skal fregatten være med til at beskytte det franske hangarskib Charles de Gaulle.

Desuden forventes den danske fregat at varetage luftrumskontrolopgaver omkring hangarskibsgruppen, herunder kontrol med flytrafik til og fra hangarskibet.

Hangarskibsgruppen skal operere i den østlige del af Middelhavet, Det Røde Hav, Adenbugten, den nordlige del af Det Indiske Ocean ned til omkring Seychellerne og Den Persiske Golf.

- At vi bliver inviteret til en så betroet og specialiseret opgave viser med al tydelighed, at vi har nogle evner i Forsvaret, der er efterspurgte af vores allierede. Det er et stort skulderklap til Danmark. Det er ikke hver dag, man får tilbud om at beskytte et hangarskib, så det er jeg stolt over, siger Torben Mikkelsen, kontreadmiral og chef for Søværnskommandoen.

NIJU
Fregatten Niels Juel vender tilbage basen i Korsør sidst i april. Foto: Forsvaret.

Øget samarbejde mellem allierede
Fregattens deltagelse giver Forsvaret og de op til 160 besætningsmedlemmer, mulighed for at træne i en kompleks sømilitær operation, der involverer flere allierede nationer. En mulighed, der skærper Søværnets operative evner.

- Sikkerhedssituation i verden medfører et øget behov for, at vi bliver endnu bedre til at samarbejde militært med vores kerneallierede, herunder ikke mindst Frankrig. Udover det får vi træning i avancerede sømilitære operationer og videreudviklet vores egen viden og kapacitet på området, siger kontreadmiral Torben Mikkelsen.


Fakta om fregatten Niels Juel
Fregatten er en del af Forsvarets Iver Huitfeldt-klasse og vil være bevæbnet med missiler, torpedoer og kanoner til bekæmpelse af luft-, overflade- og undervandsmål samt et Air Control Element fra Flyvevåbnet, der kan kontrollere flytrafik. Desuden medbringes en EH101-helikopter, der også kan medvirke til transport af gods og personel. Fregattens besætning omfatter op til 160 personer.

Læs fakta om Forsvarets tre fregatter af Iver Huitfeldt-klassen 

Fakta om den franske hangarskibsgruppe
Hangarsskibsgruppen vil bestå af hangarskibet Charles de Gaulle og derudover forventeligt to franske eskorteskibe, en fransk ubåd og et fransk forsyningstankskib (tankskib). Der forventes desuden støtte fra en britisk destroyer og en portugisisk fregat. Hertil kommer ca. 30 skibsbaserede fly og helikoptere.

Hangarskibsgruppen skal operere i den østlige del af Middelhavet, Det Røde Hav, Adenbugten, den nordlige del af Det Indiske Ocean ned til omkring Seychellerne og Den Persiske Golf.