Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 
 
UNTSO
En FN patruljebase i det sydlige Libanon. Det er en dansk observatør til højre på billedet.  

FNs mission i Mellemøsten 

FN's mission i Mellemøsten hedder United Nations Truce Supervision Organisation (UNTSO). Det danske bidrag til missionen har i de seneste år ligger på mellem 10 og 15 officerer. UNTSO har hovedkvarter i Jerusalem, Israel.

UNTSO var den første fredsbevarende mission, der blev etableret af FN. Det skete ved Sikkerhedsrådets Resolution nr. 50 i 1948.

Missionens observatører arbejder i dag med at overvåge, at våbenhvilen overholdes, at indgåede aftaler overholdes, at forebygge at isolerede hændelser udvikler sig til noget større og at assistere andre FN operationer i regionen.

Baggrunden for UNTSO var en FN plan fra 1947, der omfattede delingen af Palæstina i en arabisk og en jødisk stat og med Jerusalem som internationalt område. Da Storbritannien i 1948 opgav sit mandat over Palæstina, og staten Israel blev proklameret, angreb de palæstinensiske arabere støttet af arabiske stater Israel.

Med Sikkerhedsrådets Resolution nr. 50 blev det besluttet, at en FN-mægler sammen med observatører skulle indsættes for at overvåge standsningen af fjendtlighederne.
Der har gentagne gange været krige i regionen og observatørernes rolle har løbende ændret sig, men de er forblevet i området, så de har kunnet imødegå, at fjendtlighederne igen skulle blusse op og udvikle sig til større konflikter.

Missionen og observatørerne har assisteret og haft betydning for de øvrige missioner i området. Det drejer sig om UNDOF (United Nations Disengagement Observer Force), der arbejder i Golan, UNSMIS (United Nations Supervision Mission in Syria) som har været indsat i Syrien fra maj til august 2012 og UNIFIL (United Nations Interim Force in Lebanon) i Libanon.

UNTSO har kontorer i Beirut og Damaskus.
Sidst opdateret 11-02-2020 - kl. 13:42

Fakta

UNTSO var den første fredsbevarende FN-mission.

Missionsområdet er Mellemøsten.