Spring til indhold Spring til søgning på Forsvaret.dk Spring til højrebar

Indholdsområde

 
 
Afghanistan

Afghanistan 

Om ISAF
Den overordnede opgave for ISAF er at hjælpe den afghanske regering med at udbrede og udøve kontrol over landet, så gunstigere betingelser for stabilisering og genopbygning skabes.
Opgaverne udføres i tæt samarbejde med de afghanske sikkerhedsstyrker, til hvilke der ligeledes ydes støtte og rådgivning til hjælp med opbygningen.
Dette gøres overordnet for at fremme et Afghanistan, der kan tage vare på egen sikkerhed, fortsætte en demokratisk udvikling og fremme respekten for menneskerettigheder.

Baggrunden for ISAF
På et FN-mandat fjernede det internationale samfund Afghanistans Taleban-regime i efteråret 2001 som det første militære skridt i amerikanernes 'krig imod terror'. Afghanistan formodedes at huse Osama Bin Laden og hans Al Qaeda-terrornetværk, der udførte selvmordsangrebet på New York og Washington 11. september 2001.
Efter Taleban blev væltet, valgte et afghansk storråd (Loya Jirgga) en midlertidig regering med Hamid Karzai som regeringsleder. Den 9. oktober 2004 blev Karzai valgt som præsident ved Afghanistans første demokratiske valg. Han blev senere genvalgt i 2009.
Den NATO-ledede styrke kaldes ISAF (International Security Assistance Force), og den har siden 2001 været i gang med gradvist at overtage ansvaret fra amerikanerne, der i starten førte 'krig mod terror' under navnet "Operation Enduring Freedom". Denne operation har dog lige siden været fortsat sideløbende med ISAF missionen.
ISAF opererer under et fredsskabende mandat i henhold til FN-Pagtens kapitel VII, og FN’s Sikkerhedsråd har vedtaget otte resolutioner om ISAF.

Læs mere om Afghanistan på Hærens hjemmeside.

Læs artikler om indsatsen i Afghanistan.

Se video fra forsvarets nye fokusområde i Kabul, hvor mentorering af afghanske soldater på det nye forsvarsakademi er en af hovedopgaverne.
Sidst opdateret 11-06-2014 - kl. 11:12

Den nye mission i Afghanistan